söndag 19 september 2010

Till Erik och Filip som snart kommer hit

En vecka till avresa! Tankte det kunde vara pa plats med lite kort information om Miami, huvudstaden i Latinamerika. Jag varnade Filip for att kulturchocken kan komma att vara lika stor som nar han akte till Uganda. Sa var beredda.


Ovan ser ni en fin karta, printscreenad och paintbehandlad. Den visar nagra punkter som kan vara varda att kanna till. Det man menar med Miami ar ofta Miami Beach, som ar den lilla on osterut, dar turisterna hanger. Miami Beach ar vansinnigt annorlunda mot resten av staden, och fullt av rika manniskor och turister.


Pa manga vis kanns Miami som en utspridd smastad snarare an den storstad den ar med fem miljoner invanare. Den har vaxt extremt snabbt, och kommunikationerna har inte hunnit med sa alla kor bil och det tar tid. Langa koer overallt, och det latinska sattet att avbryta i konversationer syns aven i trafiken, folk kor som svin. Sa Borats glassbil kanske inte haller for trycket.

Hur som helst, ni kommer blanda folk med er ljusa hy. Har ar alla brunogda med ljusbrun hy,och spanska talas mer an engelska. Meddelanden i hogtalaren i livsmedelsbutiken sker pa spanska, stadsdelen intill dar jag bor heter "Little Havanna" och latinamerikanska cafeer som serverar cafecitos (Filip kommer gilla det, en stark espressoshot med svinmycket socker) finns overallt. Ni kommer fatta.


De manniskor jag lart kanna kommer fran Dominikanska Republiken, Kuba, Uruguay, Peru, Venezuela, Honduras, Nicaragua, Guatemala, Colombia, El Salvador... listan kan nog goras langre.

Machistakulturen har sitt faste har, konsrollerna tycks ha stannat vid hur det var pa mormor och morfars tid. Och manniskorna som flytt fran kommunismen i diverse latinamerikanska lander har satt sin pragel politiskt, kapitalismen hyllas. Ingen sopsorterar, folk koper nytt pappersporslin varje gang de ska ha kalas.

Sen var det vadret, palmtrad overallt, fortfarande 30-gradig varme och hog luftfuktighet. Havet var inte sarskilt svalkande sist jag var dit, men det ska bli battre framat september/oktober sags det. Avokadosasongen ar igang, och det finns nog fortfarande mango pa traden. Vi har ett banantrad har i tradgarden.

Inga kommentarer: